duminică, 12 septembrie 2010

California Dreamin' (nesfârşit) (2007)

Regia: Cristian Nemescu
Actori: Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Armand Assante
Gen film: Comedie, Dramă, Război


"1999, în timpul războiului din Iugoslavia. Într-o mică aşezare românească, Doiaru (Răzvan Vasilescu), un şef de gară şi în acelaşi timp baron local, opreşte un tren NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorţeală mica aşezare, care ţine să le dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească.

Trenul, care trebuie să ajungă în Kosovo pentru o intervenţie strategică este blocat pentru cinci zile în satul românesc, în aşteptarea unor aprobări oficiale solicitate de şeful gării, un mafiot local cuprins de un curios exces de zel. Întâmplarea reactivează o obsesie romanească veche din 1944, când toată suflarea aştepta venirea americanilor. Primarul satului se dă peste cap pentru a le face şederea soldaţilor americani cât mai plăcută, organizându-le chefuri câmpeneşti şi programe artistice, dar încercând de fapt să-i câştige de partea lui pentru a-şi regla socotelile cu şeful gării. Fata acestuia din urmă se îndrăgosteşte de unul dintre soldaţi, dar pentru ca nu stie engleza de fel, îl ia pe unul dintre colegii ei de şcoală, îndrăgostit în secret de ea, să-i traducă ce simte pentru american.

La ediţia a II-a a galei Gopo din 2008 a primit următoarele premii:
Cel mai bun scenariu: Cristian Nemescu, Tudor Voican
Cel mai bun actor într-un rol pricipal: Răzvan Vasilescu pentru rolul lui Doiaru
Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu
Cele mai bune costume: Ana Ioneci
De asemenea şi următoarele nominalizări:
Cel mai bun film
Cel mai bun regizor: Cristian Nemescu
Cel mai bun actor într-un rol principal: Armande Assante pentru rolul Căpitanului Jones
Cea buna actriţă într-un rol principal: Maria Dinulescu pentru rolul Monicăi
Cel mai bun actor într-un rol secundar: Ion Săpdaru pentru rolul Primarului şi Andi Vasluianu pentru rolul lui Marian
Cea mai bună imagine: Oleg Mutu
Cel mai bun sunet: Cristian Tarovetchi, Cristinel Sirli

A primit deasemenea, Tudor Voican, premiul "Tânăra Speranţă", la care au mai fost nominalizaţi şi Liviu Marghidan (pentru imagine) şi Alexadru Mărgineanu (pentru rolul lui Andrei)." sursa cinemagia punct ro